Wirtschaftsnews

Duitse ondernemers hoopvol het nieuwe jaar in

21.12.2022

Duitse ondernemers kijken hoopvol in de toekomst – dat blijkt uit onderzoek van het Duitse ifo-instituut. De ondernemersindex van dit onderzoeksinstituut steeg in december tot bijna 89 punten, tegenover 86 in november. Daaruit blijkt dat bedrijven hun huidige situatie opnieuw beter ervaren, na zes opeenvolgende dalingen. Daarmee gaat het Duitse bedrijfsleven hoopvol de feestdagen in.

Het ifo-instituut uit München is een van Duitslands grootste economische denktanks en analyseert economisch beleid.

Groei voor industrie, dienstensector en handel

Hun index voor het ondernemersklimaat liet in december een aanzienlijke groei zien voor de industrie. Het ondernemingsklimaat verbeterde in bijna alle sectoren van de industrie. Vooral de verwachtingsindicator steeg sterk, maar bedrijven waren ook meer tevreden over hun lopende zaken.

Dat gold ook voor de dienstensector. Ook hier steeg het ondernemingsklimaat opnieuw en beoordeelden de dienstverleners hun huidige bedrijfssituatie als beter dan in november.

In de handel steeg de index tot het hoogste niveau sinds juni. Voor het eerst sinds augustus beoordeelden de bedrijven hun huidige situatie als licht positief. De vooruitzichten zijn nog steeds pessimistisch, maar minder sterk dan in november.

De bouw laat andere kant zien

In de bouw verslechterde het ondernemingsklimaat licht. Bedrijven waren iets minder tevreden met hun huidige situatie. Hoewel de verwachtingen oplichtten, blijven ze aan de pessimistische kant.

Politieke en economische verwachtingen voor 2023

Wilt u meer inzicht krijgen in de economie van 2023? Meld u dan aan voor het gratis online evenement Economische Vooruitzichten op 13 januari. ING-hoofdeconoom Carsten Brzeski en FDP-begrotingsdeskundige Otto Fricke bespreken samen met DNHK-directeur Günter Gülker de politieke en economische verwachtingen voor 2023.

 

Bron: Ifo-Institut

Related News

16.01.2023
Wirtschaftsnews

Groei voor de Duitse economie in 2022

10.01.2023
Wirtschaftsnews

Duits consumentenvertrouwen hoog, ondanks prijsstijgingen

24.11.2022
Wirtschaftsnews

Deutsche Wirtschaftsstimmung verbessert sich im November deutlich