Wirtschaftsnews

Groei voor de Duitse economie in 2022

16.01.2023

De Duitse economie groeide in 2022 met 1,9 procent, zo blijkt uit berekeningen van het Duitse bureau voor de statistiek (Destatis). “Ondanks de vele crises hield de Duitse economie in 2022 goed stand”, zo is de conclusie. De belangrijkste pijler was de consumentenbesteding, maar ook de buitenlandse handel deed het goed en het aantal werkenden steeg afgelopen jaar zelfs tot een recordniveau.

Volgens dr. Ruth Brand, voorzitter van Destatis, werd de economische situatie in 2022 gekenmerkt door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, zoals de stijging van de energieprijzen. “Daarbovenop kwamen nog de materiaal- en aanvoerknelpunten, stijgende prijzen en het tekort aan geschoolde arbeidskrachten”, legt ze uit. Ze noemt daarbij ook de aanhoudende coronapandemie, hoewel die in de loop van het jaar afnam. In vergelijking met 2019, het jaar vóór het begin van de coronapandemie, lag het bbp in 2022 0,7 procent hoger.

Dienstensectoren profiteerden van inhaaleffecten

Vooral de dienstensector deed het afgelopen jaar goed in Duitsland. Een deel profiteerde van de inhaaleffecten na de coronaversoepelingen. Zo groeide de creatieve- en entertainmentindustrie met 6,3 procent. De vervoers- en horecabranche zorgden voor een sterke plus van vier procent in de sector handel, vervoer en horeca. De handel daalde daarentegen na een stijging in 2021. De informatie- en communicatiesector zette haar lange geschiedenis van groei voort en registreerde in 2022 een stijging van 3,6 procent.  

Particuliere consumentenbestedingen belangrijkste pijler

De particuliere consumentenbesteding was in 2022 de belangrijkste pijler onder de groei van de Duitse economie. Deze steeg met 4,6 procent en bereikte bijna het niveau van vóór de crisis in 2019. Dit was het gevolg van inhaaleffecten na versoepelingen van de coronamaatregelen in het voorjaar van 2022. Dit is vooral goed terug te zien in de horeca. Particuliere huishoudens gaven meer uit aan vrije tijd, amusement en cultuur dan een jaar geleden, wat, zoals hierboven genoemd, terug te zien is in de stijgende cijfers in de dienstensector.

Hoge prijzen en materiaaltekorten wogen zwaar op industrie en bouw

De bouwsector het afgelopen jaar daarentegen zwaar te verduren. De coronacrisis kwamen veel bouwbedrijven goed door, maar de huidige tekorten aan materiaal en arbeidskrachten, hoge bouwkosten en minder goede financieringsvoorwaarden leidden in 2022 tot een economische daling in de sector van 2,3 procent.

Dat gold deels ook voor de industrie. De hoge energieprijzen en de beperkte beschikbaarheid van intermediaire producten zetten een rem op de economische productie in de verwerkende sector. Deze steeg ten opzichte van het voorgaande jaar met 0,2 procent. Investeringen in machines en voertuigen groeiden echter sterk. Deze lagen in 2022 2,5 procent hoger dan in het voorgaande jaar.

Buitenlandse handel steeg met 3,2 procent

De buitenlandse handel nam in 2022 met 3,2 procent toe. Ondanks sterke prijsstijgingen exporteerde Duitsland 3,2 procent meer goederen en diensten dan in 2021. De import steeg nog sterker: 6,7 procent ten opzicht van het voorgaande jaar.

Arbeidsmarkt op recordhoogte

In 2022 waren 45,6 miljoen mensen met werkplek in Duitsland verantwoordelijk voor de economische groei. Dit is 1,3 procent, oftewel 589.000, meer dan in het voorgaande jaar en dat betekent een record in Duitsland. De toename van de werkgelegenheid vond met name plaats in de dienstensector. In de industriesector steeg het aantal werknemers in 2022 licht en kon daardoor het banenverlies van de twee voorgaande jaren niet helemaal compenseren. In de bouwsector was er opnieuw een kleine toename van de werkgelegenheid ondanks een tekort aan geschoolde arbeidskrachten.

Bron: Destatis

Related News

10.01.2023
Wirtschaftsnews

Duits consumentenvertrouwen hoog, ondanks prijsstijgingen

21.12.2022
Wirtschaftsnews

Duitse ondernemers hoopvol het nieuwe jaar in